Test av tørketromler
Basert på 9 eksperttester og anmeldelser.
Slik vurderte vi tørketromlene
Det finnes tre forskjellige typer tørketromler å velge mellom; kondenstrommel, avtrekkstrommel og varmepumpetrommel. Da disse fungerer på ulike måter, stiller ulike krav til installasjon og også har forskjeller i energiforbruk, kan det være verdt å reflektere over hvilken som passer deg.
Vi har lagt vekt på følgende ting i vurderingen av tørketromlene:
- ✓ Tørkeevne – full og halvfull maskin
- ✓ Energiklassifisering
- ✓ Kondenseringseffektivitet
- ✓ Tørkekapasitet – hvor mange kilo klesvask tar maskinen
- ✓ Lydnivå
- ✓ Tid – hovedprogram, hurtigprogram og ØKO-program
- ✓ Eventuelle programmer for sensitive stoffer som silke og ull
- ✓ Tømming av vannbeholder og lofilter
- ✓ Brukervennlighet – display, knapper og kontroller
Nedenfor vurderer vi hver av de tre typene slik at det blir enklere å se hvilken tørketrommel som er best.
Innhold
Testvinner
Vi har kåret tre testvinnere – Electrolux EW2C3R71 blir beste kondenstrommel. Miele Softtronic T8302 blir beste avtrekkstrommel og Miele TCE530 WP ActivePlus blir beste varmepumpetrommel.
Derfor er Miele TCE530 WP ActivePlus den beste varmepumpetrommelen
Samsung DV90K6000CW, Miele TCE530 WP ActivePlus og Bosch WTW85L48SN
Derfor er Miele TCE530 WP ActivePlus den beste varmepumpetrommelen
Miele TCE530 WP ActivePlus er et veldig godt produkt med høy energiklasse og gode resultater. Den vurderes imidlertid som noe høylytt. Bosch WTW8758LSN har en del smarte funksjoner på papiret, men får mye kritikk i en test. Samsung DV90K6000CW får pluss i margen for feilsøking i mobilapp og en større kapasitet.
Funksjoner og tørking
Forsinkelse for tørkeprogrammene er tilgjengelig på alle tre maskiner. Bosch WTW85L48SN har også elektronisk fuktdeteksjon som stopper programmet når tøyet er helt tørt, noe som skal bidra til å motvirke skrukking. Den har dessuten spesielle programmer for ting som for eksempel håndklær og skjorter.
Miele TCE 530 WP ActivePlus har en såkalt skånetrommel som skal etterlate færre bretter på plaggene. Etter at programmet er fullført, løsnes også plaggene opp for å motvirke at de blir skrukkete. Det finnes også spesielle duftpatroner som kan kjøpes til trommelen, og som gir klærne en viss duft etter tørkingen, for eksempel av blomster.
Samsung DV90K6000CW får middels høy vurdering for tørkingen av Råd & Rön, og bunnkarakter for skrukking. Også Bosch WTW85L48SN får minus med hensyn til hvor skrukkete plaggene blir. Miele TCE530 WP ActivePlus får generelt gode karakterer for tørkingen av Råd & Rön, men med en litt lavere karakter for hvor jevnt den tørker bomullsplagg.
Utforming og miljø
Alle tre maskinene har en rund dør med glassrute, en bryter for å velge program samt et digitalt display. Miele TCE530 WP ActivePlus har markedets høyeste energiklasse, A+++, mens de andre to har A++. Miele TCE530 WP ActivePlus og Samsung DV90K6000CW har tømming gjennom slange, men ikke Bosch WTW85L48SN. Sistnevnte har imidlertid en selvrensende kondensator.
Som mange andre av Mieles modeller har Miele TCE530 WP ActivePlus en emaljert front som skal være holdbar og vanskeligere å ripe. Miele har også installert et filter på varmepumpen, slik at den ikke trenger å rengjøres, men filteret rengjøres i stedet.
Samsung har utviklet en mobilapp som kan feilsøke tørketrommelen hvis det er noe galt, og den kan også gi deg tips i feilsøkingsprosessen. Både Samsung DV90K og Miele TCE530 WP ActivePlus har innebygd belysning i trommelen. Både Miele TCE530 WP ActivePlus og Bosch WTW85L48SN har plass til 8 kg vask, mens DV90K6000CW rommer hele 9 kg.
Derfor er Miele Softtronic T8302 den beste avtrekkslufttrommelen
Miele Softtronic T8302, AEG Lavatherm T65170AV og Zanussi ZTE7101PZ
Derfor er Miele Softtronic T8302 den beste avtrekkslufttrommelen
Miele Softtronic T8302 blir vår testvinner, først og fremst på grunn av den høye kundetilfredsheten og fordi den er velbygget. Den har for eksempel uttak for avtrekksluften på tre forskjellige sider, noe som gjør den enklere å installere. Installasjonsprosessen anses for øvrig som veldig enkel av kundene.
Selv om Electrolux EDE1072PDW generelt har en høy kundetilfredshet, bemerker noen av brukerne at den har vanskeligheter med å tørke enkelte ting helt tørt. Zanussi ZTE7101PZ er en relativt billig maskin, men den er også veldig enkelt designet og får alt annet enn gode karakterer i tester.
Funksjoner og tørking
Zanussi ZTE7101PZ kan anses som relativt funksjonsfattig. Den mangler digitalt display og mangler også enkelte spesialprogrammer som andre modeller har. Du kan imidlertid velge mellom en rekke ulike nivåer av tørking, og det finnes også spesialprogrammer for ting som for eksempel jeans og barneklær. Den får imidlertid mye kritikk for funksjonaliteten i en test – en av få ting som får god vurdering, er tørkingen av bomullsplagg.
Electrolux EDE1072PDW og Miele Softtronic T8302 har et bedre utvalg av programmer, spesielt sistnevnte, som har programvalg for sensitive plagg eller for å unngå å skrukke plaggene. Ingen av dem har imidlertid digitalt display. Miele Softtronic T8302 har bare plass til 6 kg klesvask, mens de to andre har plass til 7 kg.
Miele Softtronic T8302 får et lite minus i margen for at det automatiske programmet ikke tørker helt tørt, noe som har fått noen til å prøve seg fram for å finne en innstilling som fungerer. De som har kjøpt en Electrolux EDE1072PDW, er generelt veldig fornøyd, og mange trekker fram at maskinen oppleves som veldig romslig.
Utforming og miljø
Alle tre modellene i denne kategorien har et veldig likt design med en enkel, firkantet dør uten glassrute. Miele Softtronic T8302 har tilkobling for avtrekksluften både på baksiden og på hver side, mens Electrolux EDE1072PDW bare har tilkobling bak.
Alle tre modellene har som nevnt energiklasse C, og når det gjelder lydnivået, er de også ganske like – Miele Softtronic T8302 og Zanussi ZTE7101PZ er helt like, mens Electrolux EDE1072PDW er noen få desibel høyere.
Derfor er Electrolux EW2C327R1 den beste kondenstrommelen
Miele TDA150 C, Electrolux EW2C3R71 og Cylinda TK 5470
Derfor er Electrolux EW2C327R1 den beste kondenstrommelen
Cylinda TK 5470 har et stort utvalg av programmer å velge mellom samt automatisk fuktsensor. Noen kjøpere opplever imidlertid problemer med å finne riktig program. Electrolux EW2C327R1 blir vår testvinner i denne klassen. Den har en del smarte funksjoner, men noen kjøpere har problemer med tørkingen. Miele TDA150 C får generelt gode anmeldelser, men designet og det faktum at den har relativt få funksjoner, trekker poengsummen ned.
Funksjoner og tørking
Alle tre har en rekke ulike programmer for forskjellige tørketider og for forskjellige typer materialer. Til forskjell fra Miele TDA150 har Cylinda TK 5470 og Electrolux EW2C327R1 elektronisk fuktdeteksjon i sine to maskiner samt forsinkelse av tørketiden på opptil 24 timer.
Råd & Rön gir Miele TDA150 minus i margen for tørkingen, spesielt når det er snakk om en hel maskin med bomull som skal tørkes, og for hvor krøllete plaggene blir. Electrolux EW2C327R1 beskrives generelt som velfungerende av kundene, men enkelte har problemer med å stoppe programmene før tiden.
Cylinda TK 5470 får ros fra Råd & Rön for sin evne til å tørke bomullsplagg, men de opplever den som noe tvilsom når det gjelder syntetiske plagg, og de synes også det er vanskelig å velge riktig program.
Utforming og miljø
For det første skiller de tre modellene seg fra hverandre rent estetisk. Cylinda TK 5470 er den eneste av de tre som har en glassrute på døren, da Miele TDA150 og Electrolux EW2C327R1 har et noe enklere design uten glassrute. Ellers er de ganske like, med en knapp for valg av programmer og et digitalt display.
Når det gjelder energiklassen, har alle tre vurdering B, men dette er ikke uvanlig for kondenstromler. Miele TDA150 C henger etter når det gjelder vekten, da den veier 50 kg, sammenlignet med 36 kg for de to andre modellene.